Oletko koskaan miettinyt mitä viestit itsestäsi ympäristöön? Sanaton viestintä on tutkimusten mukaan noin 80% meidän kokonaisviestinnästä. Sanoilla, joita sanot ei ole niin paljon painoarvoa, kuin sillä mitä eleitä, ilmeitä, ääniä ja kehon liikettä ja energiaa hehkut ulospäin. Sanaton viestintä kertoo sinun sisäisestä tilastasi. Oletko huomannut, että saatat olla jännittynyt, kun olet esimiehesi kanssa tekemisissä? Takeltelevatko sanat, pelkäätkö sanovasi jotain tyhmää? Voi olla, että kehosi viestii jännitystä ja pelkoa ja silloin toinen ihminen voi tulkita sinut väärin.
Itse kohtasin tämän asian noin 17 vuotta sitten. Kuulin kahdelta työkaveriltani, että he pitivät minua aluksi ylpeänä ja pelottavana. Olin järkyttynyt, koska itse en kokenut olevani lainkaan heidän kuvaustensa mukainen. Tulin siihen johtopäätökseen, että sanattomaan viestintään vaikuttaa myös oma sisäinen tila. Jos olet epävarma, pelkäät ja koet ahdistuneisuutta työyhteisössä, se näkyy omassa sanattomassa viestinnässäsi. Todennäköisesti et uskalla olla se, joka oikeasti olet vaan yrität omalla tekemiselläsi eliminoida virheitä ja miellyttää niitä ihmisiä, joiden reaktiota pelkäät. Silloin et ehkä uskalla sanoa mitä oikeasti ajattelet. Ajan myötä sinulle voi kehittyä työminä, joka saattaa arvoiltaan ja käytökseltään olla täysin erillainen, kuin mitä sisimmiltäsi olet. Tämä on mielestäni yksi iso juurisyy, miksi ihmiset voivat huonosti työyhteisöissä. Sanaton viestintä vaikuttaa vahvasti työyhteisöissä. Sen avulla voit joko onnistua kehittämään myönteisen tai innovatiivsen ilmapiirin tai tuhota sen.
Jos olet vihainen turhautunut stressaantunut ja lyöt ovia ihmisten nenän edessä kiinni tai heittelet tavaroita – kylvät pelkoa yhteisöön.
Olet varmaan joskus kuullut sanonnan: “en tiedä onko tuo ihminen lintu vai kala”. Tämä tulee mielestäni siitä, että kyseisen henkilön verbaalinen- ja nonverbaalinen viestintä eivät ole tasapainossa keskenään. On vaikea antaa positiivista palautetta, jos palautteen antaja ei arvosta palautteen saajaa. Omat tunteemme näkyvät sanattomasti ulospäin ilmeinä, eleinä äänenpainoina ja käytöksenä. Me aistimme toisistamme paljon.
Kolikolla on tietenkin kaksi puolta. Sanattoman viestinnän tulkitsemiseen vaikuttaa myös meidän oma sisäinen tila ja ajatukset. Tulkitsemme toisia oman karttamme kautta. Kun ihminen voi henkisesti huonosti, hän ei todennäköisesti pysty ottamaan vastuuta omista tunteistaan ja elämänhallinnastaan. Hän löytää helposti ongelmia ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta tai tulkitsee tilanteita vääristyneesti. Erityisen tärkeää olisi osata johtaa itseään, tunteitaan ja ajatuksiaan. Tasapainon ja läsnäolon merkitys korustuu erityisesti kriisitilateissa. Tasapainoinen ihminen pystyy kuuntelemaan toista osapuolta, olemaan läsnä ja pitämään kiinni myös omista rajoista.
Tiedätkö sinä miten loistat ja vaikutat ympäristöösi? Tietävätkö ihmiset ympärilläsi, kuka sinä oikeasti olet? Jos et siedä työyhteisössä olevia ihmisiä niin kysy itseltäsi miksi? Miten minä omalla käytökselläni voisin muuttaa tilannetta?
Tämmöisiä ajatuksia tänään.
Iloa päiviinne!
Elisa Salminen